HTML

munka

Friss topikok

  • M3 János: "Tehát mindenki döntsön ízlése és belátása szerint, de azért egy pozitív változás lenne, ha nem a ... (2010.03.29. 19:15) Bakancs a Molnárkesztyű webshopban.
  • hav-ex: Bizony nem mindegy, kivel végezteti el az ember a munkát. A szép burkolóanyag drága, így nem túl f... (2009.08.10. 13:47) hidegburkolás

Linkblog

Handy kultúra tipológiája

2009.01.06. 12:14 space

Kultúratipológiának felállításakor abból indul ki, hogy egyes szervezetek és azok struktúrája között szoros reláció figyelhető meg. A különféle szervezetek tevékenységük jellegétől függően különböző értékrendszert alakítanak ki és ez a kulturális eltérés olykor a szervezeten belül is megragadható. A vállalatok más-más embereket vonzanak, és egyéni vonásokat mutatnak a munka elvégzésének módjában és a munkahely egyéb külső jeleinek megjelenítésében. Handy a szervezetek vizsgálata során a következő kérdésekre kereste a választ.
- milyen módon szervezzük meg a munkát?
- milyen fokú formalizáltság a kívánatos?
- hogyan irányítsuk az embereket?
- bizottságok, vagy egyének irányítsanak?
- hogyan jutalmazzuk őket?
- eljárások, vagy eredmények a fontosak?
- Milyen arányban várható a beosztottaktól az engedelmesség és kezdeményezés?

Mindezek alapján négy fő kultúra típust különböztetett meg:
- hatalmi, vagy klubkultúra.
- szerepkultúra
- feladatkultúra
- személyiségkultúra.

Hatalmi kultúra:

Ennek a kultúrának a struktúrája pókhálóként fogható fel, középen a hatalom forrását jelképező pókkal, akinél minden szál összefut. A tőle kiinduló vonalak a befolyás sugaraként értelmezhetőek és a hagyományos szervezeti ábrák vonalát követik. Viszont a pókot közvetlenül körülvevő szálak sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak , mivel ezek testesítik meg a hatalom igazi szálait, azaz a hatalom és a befolyás igazi szálai. A kapcsolat a pókkal sokkal fontosabb, mint a szervezetnél betöltött funkció, beosztás, vagyis a formális beosztás. Egy uralkodó ül a háló közepén érzi minden rezdülését és uralja azt. Képviseli a karizmatikus vezetői és patriarchális hagyományokat. A munkatársakat ő választja, munkájukat ő ellenőrzi. Ezen a szinten az empátia, a motiváció, a tolerancia, az egyéni teljesítmények és erőfeszítések mind nagy becsben állnak. A patriarchális vezetési stílus létrehozásával, baráti kapcsolatok, bizalom és jó hangulat jellemzi a munkakörnyezetet. Cserében a munkatársak lojálisak irányában. Az értékelések mindig az elért eredmények alapján történnek. Az egymásba vetett hit és bizalom helyettesít minden fajta kontrollt, ami egyben a szervezet erősségét is adhat, hiszen minden környezeti változásra szinte azonnal tud reagálni, továbbá az egyéni tulajdonságokra és képességekre épít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munka-jog.blog.hu/api/trackback/id/tr71861176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása